top of page

Wat is de wetgeving voor  werktuigen?

Een frontwerktuig is voor de wetgeving alles wat in de fronthef van de tractor hangt of zelf deels gedragen is. Hierbij doelen wij dus op cultivatoren in de fronthef, frontmaaiers, frezen voor in de fronthef en dergelijke. Deze werktuigen mogen volledig in de fronthef hangen of mogen ook deels ondersteund zijn.  Zo mag een frontwerktuig maximaal 3 meter lang zijn. Hierbij wordt het voorste punt van het werktuig en het voorste punt van de tractor gemeten. Men kan hier met uitzonderlijk vervoer ook geen langer werktuig dan 3 meter voorop vervoeren.

 

De maximale breedte voor het front werktuig is 3 m indien het gaat over een landbouwvoertuig. Men kan maximaal tot 4,25 m gaan. Hierbij is men dan wel een uitzonderlijk voertuig. De regelgeving omtrent uitzonderlijk vervoer kan men vinden in de rubriek uitzonderlijk vervoer. 

 

Hieronder wordt verder gegaan over het speciale frontwerktuig namelijk de frontlader. Verder is zoals op de foto te zien ook een gras pick up of maaibord bij een maaidorser een voorzetstuk. Indien men meerdere werktuigen vooraan aan zelfrijdend voertuig kan hangen dan is het voorzetstuk dus een frontwerktuig. 

​

​

verzameling frontwerktuigen.JPG
tractor met frontlader.jpg

Frontlader

Een frontlader is een frontwerktuig. Anders dan een standaard frontwerktuig is de frontlader aan het midden van de tractor vast gemaakt. Hierdoor is niet de volledige lengte van de frontlader die gelijkt moet zijn aan 3 m.  Indien de frontlader met het voorste punt van de frontlader verder dan 3 m van het voorste punt van de tractor komt dan is men in overtreding. Hierbij wordt het werktuig (grondbak, balenklem, pelikaanbak en dergelijke) geteld als het voorste punt van het werktuig. Men kan wel de frontlader omhoog zetten. Hierbij wordt de afstand tot het voorste punt van de tractor kleiner. Echter moet men dan wel letten op de maximale hoogte van 4 meter. Verder kan men het werktuig naar zich toe klappen om de afstand te verkleinen. 

Voorbeelden frontlader

Voorbeeld van een frontlader die de afstand van 3 m haalt door het werktuig naar zich toe te klappen.

tractor met frontlader ingeklapt.jpeg

Signalisatie frontwerktuig

Indien men een frontwerktuig heeft dat deels of helemaal de dimlichten van de tractor afdekt. dan moet men verplicht extra dimlichten bij plaatsen op het werktuig of boven op de tractor (bijvoorbeeld zoals bij Fendt). De dimlichten van de tractor mogen dan niet branden. Naast dit moet men ook de andere verlichting waaronder richtingaanwijzers worden herhaald op het werktuig indien het gedeeltelijk of geheel wordt afgedekt door het werktuig. Men spreekt van gehele of gedeeltelijke bedekking als de verlichting niet of maar gedeeltelijk zichtbaar is op een afstand van 10 m van het tractor. Men moet zich dan wel in het midden van de tractor staan. 

​

​

​

​

​

​

Indien het werktuig meer dan 1 m uitsteekt vooraan dan moet het werktuig tenminste voorzien van 1 rood wit gestreept bord. Dit moet voorzien zijn van de code van de fabrikant en de code van homologatie. Dit mag net als bij de achterwerktuigen een grootte hebben van: 28 cm x 28 cm (hoog reflecterend), 28 cm x 56 cm, 14 cm x 80 cm en 42 cm x 42 cm. In principe mag men geen stickers gebruiken maar indien deze stickers voldoen aan de wettelijke eisen zal men hier weinig problemen ondervinden. Dit bord moet zich met de  onderkant op ten minste 40 cm van de grond en maximaal 200 cm van grond bevinden. Hierbij moet het bord horizontaal hangen maar is er een wettelijke correctie voorzien van 3°. 

​

verlichting tractor met frontwerktuig.JPG

Voorbeelden werktuig vooraan

Voorbeeld van frontwerktuig met breedte signalisatie en verplichte verlichting. Dit werktuig is anders dan dit hieronder in orde. Men geeft de breedte goed aan. verder worden de dimlichten van de tractor ook op het frontwerktuig herhaald. 

signalisatie frontwerktuig.jpg

Zoals hiernaast te zien is, is het frontwerktuig niet goed gesignaleerd. Het werktuig blijft dan wel binnen de 3 m maar is zeker langer dan 1 m. Hierbij had net als hierboven te zien is een rood wit gestreept bord aanwezig moeten zijn. Verder is er geen signalisatie aanwezig. terwijl de dimlichten zeer zeker gedeeltelijk zullen afgedekt zijn bij het heffen van de cultivator. 

frontwerktuig styer.jpg

Voorbeeld van de homologatie en een nummer van een fabrikant op een rood wit gestreept bord.  

homologatie rood wit gestreept bord.jpg

Siganlisatie zijkant werktuigen

Bij werktuigen is het verplicht om naast de breedte ook de lengte van het werktuig aan te geven. Dit is zowel vooraan als achteraan dezelfde wetgeving. Dit kan men doen door het gebruik van oranje gele reflectoren. Deze reflectoren moeten aangebracht worden vanaf dat het werktuig meer dan 1 meter achter de tractor hangt. Vervolgens moet men om de 3 meter 1 reflector aanbrengen. Deze reflectoren moeten op het laagste punt op een hoogte van minstens 40 cm en maximum 200 cm geplaatst worden. De oranje gele reflector mag maximaal 30 cm van het achterste deel van het werktuig hangen. De reflector mag alle vormen hebben behalve driehoekig. 

 

Vanaf dat het werktuig meer dan 1 m vooraan of achteraan uitsteekt dan moet men 1 wit rood gestreept bord plaatsen. Het bord mag maximum 1 meter achter het voorste deel van het werktuig hangen. Ook deze borden moeten op het laagste punt op een hoogte van minstens 40 cm en maximum 200 cm geplaatst worden.

Zoals hiernaast te zien is moet ook een maishakselaar zijn voorzetstuk goed signaleren. Hierbij wordt er extra verlichting geplaatst op het voorzetstuk en worden er rood wit gestreepte borden (stickers) geplaatst. Echter mankeert hier het bordje uitzonderlijk vervoer. Mooi is dat dit hele systeem met 1 druk op de knop het voorzetstuk beveiligd en signaleert. 

Voorbeelden frontwerktuigen zelfrijdende voertuigen

maishakselaar signalisatie missend uitzondserlijk vervoer.jpg

Onze diensten

- hulp bij signalisatie

- wetgeving signalisatie

- hulp bij het zoeken van verlichting

E-mailadres

Sociale media

Vind ons op facebook en instagram.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

© 2021 by LM created with Wix.com

bottom of page